Derfor skiftede jeg til en plantebaseret kost

Jeg mener, at dyr skal have et liv med kærlighed og tryghed, indtil de dør af naturlige årsager. Dette indlæg handler om, hvorfor jeg skiftede til en plantebaseret kost.

Dette kunne være et kort indlæg. Hvis jeg helt enkelt skulle redegøre for, hvorfor jeg ikke spiser animalske fødevarer, ville svaret være, at det ikke er nødvendigt. Alligevel er det et emne, der optager mig meget, derfor vil jeg gerne uddybe mit valg nærmere.

Min fortid som kødspiser
skifte til en plantebaseret kost
Her er et udsnit af de dyr, som har ligget på min tallerken i årenes løb

Jeg er opvokset med at spise kød, æg, mælkeprodukter og alt godt fra havet samt honning. I skolen lærte jeg, at mælken var vigtig for tænder og knogler, og protein blev man stor og stærk af – og det kom kun fra kød.

Jeg havde en tro på, at animalske fødevarer var gode og sunde for mig. Det var jo mad, vi havde spist siden stenalderen.

Min vej mod en etisk og sund livsstil

Da jeg besluttede mig for at få en bedre dagligdag, begynde jeg at undersøge forskellige former for sunde kostomlægninger. I den forbindelse stødte jeg også på plantebaserede bloggere og youtubere. I den forbindelse blev jeg mere opmærksom på, hvor dårligt de dyr, som jeg spiste, faktisk havde det. Et eller andet sted vidste jeg jo, at dyrene ikke havde det godt, men det tjente et formål. At det var så skidt, kom dog alligevel meget bag på mig. Jo, mere jeg undersøgte, jo mere blev jeg bevidst om dyrenes kummerlige forhold i landbruget, slagterierne og havet. Jeg fandt også ud af, jeg ikke behøvede at spise kød. Den næring, jeg har brug for, kan jeg få fra plantemad. Det var lidelse til ingen verdens nytte.

Hvorfor spiste jeg animalske fødevarer?
Bønner er fuld af proteiner

Jeg begyndte at stille spørgsmål til, hvorfor jeg spiste animalske fødevarer. Jeg kom frem til tre årsager; fordi det er en del af vores madtradition, fordi det er en kilde til proteiner og kalk og andre næringsstoffer – og ja, fordi det smager godt. Men betyder et dyrs liv og velvære ikke mere end det? Bare fordi noget er en tradition, er det ikke nødvendigvis moralsk rigtigt. Der er rigeligt med proteiner og kalk i grøntsager og bælgfrugter – faktisk mere end kød og mælk. Plantemad er også velsmagende. Jeg havde derfor ikke nogen grund til at forsætte med spise, som jeg gjorde.

Derfor spiser jeg plantebaseret

Hvor ofte tænker vi over, hvor kødet kommer fra, når vi køber ind i supermarkedet? For de stykker kød, som ligger i pakkerne, ligner jo ikke de dyr, som de var engang var. Når vi ser landbrugsindustriens billeder af glade grise, høns og køer, får vi en forestilling om, at de har det godt. Men det er ikke virkeligheden. Vi masseproducerer sansende væsener og fratager dem livet, for vores nydelses skyld.

Når vi spiser animalske fødevarer, glemmer vi, at dyr har følelser, at de også rummer kærlighed, glæde, sorg, frygt og smerte.

En idealiseret fremstilling af landbruget …
… virkeligheden er ofte en anden

Køer producerer kun mælk, når de skal have kalve. Derfor bliver de konstant insemineret. Kalvene bliver fjernet af deres mor 24 timer efter fødslen. Mælken skal jo sælges videre. Lige som mennesker har køer et tæt bånd til deres afkom, derfor er det meget smertefuldt. når kalvene tages fra dem. Tyrekalvene bliver til kalvekød, mens de unge køer opfostres til malkekvæg.

Da det som bekendt kun er høns, der lægger æg, bliver hanekyllingerne sorteret fra umiddelbart efter klækning. Derefter dræbes de ved at blive gasset eller ved hjælp af makulering.

Vores spisevaner har også indflydelse på miljøet og klimaet. Produktion af kød og andre animalske fødevarer bruger mange flere af jordens resurser og har et højere co2-aftryk end produktionen af ​​plantebaserede fødevarer.

Næsten alle de næringsstoffer, vi har brug for, er tilgængelige i plantebaseret mad. Næringsstoffer, der ikke findes i planter, såsom vitamin B12, kan man uden problemer tage som supplement. Mange sygedomme som hjertesygdomme, kræft og type 2-diabetes kan faktisk forebygges med en plantebaseret kost.

Er alle dyr lige?

En plantebaseret kost ændrede mit syn på dyr. For kan vi elske dyrene og deres væsen samtidigt med, at vi dræber dem, udnytter dem og spiser dem. Mange siger, at de elsker dyr – især hunde og katte – og sætter pris på deres unikke personligheder. En gris er mere intelligent end en hund – alligevel betragter vi hunde som vores venner, men grise som mad.

skifte til en plantebaseret kost
Det er paradoksalt, at vi lever i et samfund, hvor nogle dyr bliver behandlet bedre og mere respektfuldt end andre

En plantebaseret kost giver alle dyr ret til at leve et godt liv med tryghed og kærlighed.

Et rigtigt valg

Min overgang til en plantebaseret livsstil var ikke svær – tværtimod. Det gav kun mening for mig at ændre min kost. Før i tiden tænkte jeg ikke meget over den mad, jeg spiste. Jo, jeg vidste, at sukker og fedt var usundt, og det var godt at få mange grøntsager. I dag er jeg mere bevidst om, at de fødevarer, jeg indtager, ikke kun er til gavn for mig, men også for andre mennesker, dyr og klodens velbefindende.

Skriv et svar