Som løber jeg godt klar over, at det ikke er løb alene, der giver en god løbeform. Der skal også noget styrketræning til. Det er især blevet tydeligt nu, hvor jeg er begyndt at løbe længere ture. Men jeg har et kompliceret forhold til fitnesscentre, lad os bare sige det sådan.
På den ene side ved jeg godt, at det er vigtigt at træne og holde sig i form, men vanen med et par ugentlige besøg blandt træningsmaskiner og frivægte har bare aldrig bidt sig fast hos mig.
Jeg har prøvet, og det har også fungeret udmærket i perioder, men som sagt, det vigtige ord her er netop perioder. Det er anderledes med løb, det blev jeg virkeligt bidt af, da jeg for alvor gav det en chance. Men diverse fitnesscentre er gennem årene aldrig blevet til mere end en række fornuftsægteskaber med komplicerede ”skilsmisser” på grund af uigennemsigtige vilkår.
Efter mit sidste medlemskab sluttede her i Berlin, satte jeg mig for at analysere, hvorfor det egentlig aldrig fungerede for mig. Der dukkede en erkendelse op, der af en eller anden grund havde undveget sig min opmærksomhed alt for længe …
Tid er min vigtigste ressource
Det sidste fitnesscenter, jeg var medlem af, lå cirka en halv times gang fra hvor jeg arbejdede (og min arbejdsplads lå ti minutters gang fra min bolig – et privilegium når man tænker på Berlins størrelse). Det betød, at den blok i min dag, der hed ”Fitness”, faktisk så nogenlunde sådan her ud:
Gang til fitnesscenteret: 30 minutter Omklædning: 10 minutter Træning: 40 minutter Diverse (som regel at vente på, at en maskine blev ledig): 10 minutter Omklædning og bad: 15 minutter Gang hjem: 30 minutter |
Hele blokken tog to timer og et kvarter af min dag, men jeg brugte kun 40 minutter eller omtrent 30 % af tiden på egentlig træning! Alt det andet var ting, der lå udenom, og som egentlig bare var spildtid. Fitnesscenteret var egentlig fint nok, min træning var udmærket, men helt ærligt … Med alt det jeg ellers gerne ville nå, så var det bare ikke holdbart at bruge min tid på den måde.
Hvad kan man så gøre i stedet?
Det er lidt over et år siden, mit medlemskab stoppede. I det år har jeg forsøgt mig med noget træning derhjemme, da det kunne spare mig tiden frem og tilbage til fitness-centeret. Jeg har blandt andet forsøgt med kettlebells, men det bed sig ikke rigtigt fast – jeg tror, at jeg fandt det lidt for ensformigt, også selvom jeg godt ved, at man kan træne med kettlebells på mange forskellige måder.
Der er så gået lang tid, hvor jeg kun har løbet uden nogen former for styrketræning, men som sagt vil jeg gerne forbedre min løbeform. Derfor gik jeg i sidste uge i gang med at finde en nye måde at træne på udefra følgende kriterier:
- Det skulle være noget, jeg kunne gøre hjemme, så jeg kunne spare tid
- Det skulle være med så lidt udstyr som muligt. Da jeg er minimalist, vil jeg ikke have store træningsmaskiner, der tager plads og lys i mit hjem
- Det skulle enkelt, let at komme i gang med, men samtidigt varieret.
- Det skulle være træning, jeg kan lave udendørs, når vejret er til det
Indtil videre er hjemmetræning med kropsvægtsøvelser den træningsform, som passer til mine krav. Altså træning, hvor jeg kunne skal bruge min krop som udstyr – og det har jeg nu valgt at give en chance.
Minimalistens eget hjemmestudio
Jeg har fundet en træner, der hedder Mark Lauren. Hans træningsprogram hedder You Are Your Own Gym, og det lyder egentlig som noget for mig: Bare ud af sengen, på med noget løst tøj, og så i gang. Det giver jeg mig i kast med fra på mandag, og så glæder jeg mig til, at min ”træningstid” faktisk kommer til at bestå at 100 % træning.
Og så en anden ting … Prøv engang at tjekke den her procentudregner.
Brug den i midten, og indtast din reelle træningstid samt den tid, hele din ”blok” tager. Det kan være, du bliver overrasket over, hvor lidt træning, du egentlig får ud af din investerede tid!