Sådan kommer jeg i gang med mit nytårsforsæt

Jeg har været inde på det før: Jeg har gennem de sidste par år haft en del udfordringer med at fastholde min motivation, når det drejer sig om styrketræning. For lidt over et år siden skrev jeg et indlæg, der hedder Jeg er mit eget fitnesscenter. Det handler om min erfaringer med fitnesscentre, og om hvor meget tid, man bruger “udenom træningen”, eksempelvis på transport, omklædning og så videre. Dengang mente jeg at have fundet svaret og den helt rigtige måde at træne på; nemlig kropsvægtsøvelser. Det gik også fint – i begyndelsen! Desværre ebbede det ligeså langsomt ud, uden at jeg nogensinde helt fik pejlet mig ind på, hvorfor det ikke fungerede.

Mit nytårsforsæt

Nu skriver vi 2023, og nu skal det være. Mit nytårsforsæt i år er at få en regelmæssig styrketræningsrutine ind i min dagligdag. Det er der flere grunde til. Jeg er en kvinde i midten af fyrrene, og min muskelmasse (ikke specielt omfattende til at begynde med), bliver kun mindre med årene, hvis jeg ikke gør noget for at modarbejde det.

sådan-kommer-jeg-i-gang-med-mit-nytsårsforsæt
I parken Hasenheide lige i nærheden, hvor jeg bor, er der mulighed for udendørstræning. Jeg har et mål om at tage en pull up her til sommer.

Jeg ønsker ikke at døje med knogleskørhed, når jeg bliver ældre,. Det er blandt andet en af grundene til, at jeg skal i gang endnu. Jeg må nok bare indrømme, at jeg har nedprioriteret et ellers vigtigt aspekt af en sund hverdag, måske fordi løbetræningen har taget så meget tid. Jeg elsker at løbe, men jeg har ikke råd til at ignorere styrketræningen mere. Jeg må acceptere, at den er ligeså vigtig som løbet, og at den derfor skal have ligeså meget af mit fokus og min tid.

Det bliver en omvæltning, men mit håb er, at jeg på sigt kan blive ligeså bidt af det, som jeg er med løb. Det er skønt, hvis ens projekt kan køre på ren motivation, men de dage, hvor det ikke er muligt, skal disciplinen tage over. Jeg ved dog også af erfaring, at intet fitness-projekt kan køre på disciplin alene, så nu krydser jeg fingre.

Hvad har ændret sig?

Det er fristende at spørge, hvorfor jeg regner med, at jeg kan holde fast i den gode vane denne gang. Hvad har ændret sig sådan helt konkret? Altså ikke inde i mit hoved, men ude i den virkelige verden. Svaret er, at jeg i de par måneder har arbejdet på at få strammet op på min morgenrutine. Jeg møder først ind på arbejde om eftermiddagen, og derfor har jeg altid kunnet sove, til jeg vågner. Det er selvfølgelig både er sundt og dejligt, men det kan også tage noget af den dyrebare tid, som jeg kunne netop bruge til styrketræning. Derfor jeg begyndt på at gå tidligere i seng og sætte mit vækkeur. Jeg har samtidigt delt min morgen og formiddag op i tidsintervaller.

Et nytårsforsæt kræver forberedelse
sådan-kommer-jeg-i-gang-med-mit-nytsårsforsæt
Katten har været til stor hjælp i mine forberedelser

Mange mennesker har et eller flere nytårsforsæt, som de gerne vil gennemføre i løbet af det nye år. Det kan dog være svært for mange at komme i gang fra den 1. januar uden en plan. Man vil gerne tabe sig, stoppe med at ryge eller drikke mindre alkohol. Pludselig skal til at sætte sig ind i en masse ting på det tidspunkt, hvor man i virkeligheden bare har lyst til at komme i gang.

I stedet for først at begynde med at styrketræne den 1. januar, har jeg “snydt lidt hjemmefra” ved allerede at udarbejde en træningsplan og prøve den af mellem jul og nytår.

Et nytårsforsæt af gangen

Jeg har efterhånden meget erfaring med vaner – og ikke mindst, hvordan man får nye og bedre vaner i sit liv. En ting er helt sikkert: Vaner tager tid og kræver fokus. Der er mange ting, jeg kunne have valgt som mine nytårsfortsætter, men nu lægger jeg mit fokus her, for det skal bare lykkes. I en verden, der hylder multitasking, prøver jeg det stik modsatte. Ønsk mig held og lykke, jeg får brug for det, når jeg tager hul på mit (første) år med heavy metal.

Skriv et svar